ЧОТИРИВИМІРНА ГРАФІКА ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ГАЛУЗЕВОГО МАШИНОБУДУВАННЯ - Козяр, Микола; Парфенюк, Олексій (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Вивчення на високому рівні абстракції дії і конструкцій дорожніх, будівельних, меліоративних, сільськогосподарських машин, механізмів та обладнання становить для здобувачів першого (бакалаврського) рівня становить значні труднощі і зменшує їх мотивацію до навчання. Кресленики, схеми, загальні види технічних об’єктів, без яких неможливо отримати уявлення про роботу складних машин та механізмів, досить легко перетворюються в цифровий формат. Але їх використання для підвищення мотивації здобувачів вищої освіти до навчання стримується недостатньою теоретичною обґрунтованістю й обмеженим досвідом застосування чотиривимірної графіки. Аналіз публікацій за темою статті підтверджує, що застосування інформаційно-комунікаційних технологій може підвищити якість викладання графічних дисциплін у закладах вищої освіти, у тому числі за рахунок підвищення мотивації здобувачів вищої освіти до навчання. Метою дослідження стало визначення впливу чотиривимірної графіки на співвідношення між внутрішніми і зовнішніми мотивами під час навчальної діяльності майбутніх фахівців технічного спрямування. У статті приведені підходи до створення об’єктів засобами чотиривимірної графіки і їх сприйняття в контексті підвищення мотивації навчання. Показано, що чотиривимірна графіка дозволяє перейти до ігрових ситуацій та посилити інтелектуальну складову навчального процесу.