ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВИКЛАДАЧІВ ПРАКТИЧНОГО НАВЧАННЯ В ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ - Гляненко, Катерина (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті зазначається, що з метою забезпечення підготовленості майбутніх фахівців транспортної галузі до професійної діяльності, державними документами в галузі вищої професійно-педагогічної освіти визначено модернізацію освітнього процесу, оновлення його змісту, форм і методів. Система професійної підготовки повинна будуватися з урахуванням необхідності формування всіх її компонентів. Проблема професійної підготовки фахівців транспортної галузі в закладах вищої освіти є об’єктом уваги як теоретиків педагогіки вищої школи, так і педагогів- практиків. В Україні майже 85 % обсягу всіх перевезень вантажів і 93 % пасажирів забезпечується автомобільним транспортом, тому розвиток і підвищення ефективності транспортної галузі може істотно вплинути на її економічний стан. За насиченістю і темпами зростання кількості дорожньо-транспортних засобів різних видів Україна наближається до передових розвинутих країн світу. Особливу роль у досягненні прогресу мають виконувати представники транспортної еліти, інженерно-педагогічні, інженерно-технічні працівники й адміністративно-управлінський персонал, розробляючи та вдосконалюючи технологічні процеси, проводячи актуальні наукові пошуки, висококваліфіковану професійну підготовку, сприяючи оперативному впровадженню у виробництво різного роду інновацій, застосовуючи у практичній діяльності високоефективні важелі ринкової економіки та використовуючи при цьому засоби інформаційної та комп ’ютерної техніки.