MOTIVATIONAL AND VALUE-BASED DETERMINANTS OF THE FUTURE PEDAGOGUES’ WILLINGNESS CONDITION TO WORK IN TERMS OF INCLUSIVE EDUCATION - Demchenko, Iryna; Чирва, Ганна (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті представлено мотиваційно-ціннісні детермінанти готовності майбутніх педагогів до роботи в умовах інклюзивної освіти, на цій основі розроблено методичний інструментарій, за яким проведено психолого-педагогічну діагностику для диференціації її стану в студентів- випускників педагогічних спеціальностей університетів освітнього ступеня «бакалавр». З ’ясовано, що підготовка майбутнього педагога є динамічним процесом, кінцевим результатом якої має бути готовність фахівця до професійної діяльності, тобто підготовка є засобом формування готовності до діяльності як показника її якості. Виявлено, що в ієрархії структурних компонентів готовності майбутнього вчителя до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти психологічна готовність першорядно позначається денотатами мотиваційної й аксіологічної сфер особистості. Охарактеризовано мотиваційно-ціннісний компонент інклюзивної компетентності майбутнього педагога за параметрами (стійкість мотивації до інклюзивної діяльності, абсолютність прийняття цінностей інклюзії та справжність професійної спрямованості на неї). Розроблено відповідний діагностичний інструментарій (тести, анкети) та експериментально визначено рівні готовності майбутнього педагога до роботи в умовах інклюзивної освіти за мотиваційно-ціннісними детермінантами. Установлено, що майбутні педагоги з ідеальним станом готовності до роботи в умовах інклюзивної освіти мають стійку мотивацію до неї, цілком приймають її цінності, професійно спрямовані на інклюзію. Студенти із задовільним станом мають майже стійку мотивацію до роботи в умовах інклюзивної освіти, не зовсім упевнено приймають її цінності та формально професійно спрямовані на інклюзію. Незадовільний стан властивий студентам, які мають зовсім не стійку мотивацію до роботи в умовах інклюзивної освіти, сумнівно приймають її цінності та оманливо професійно спрямовані на інклюзію.