РОЗВИТОК ДОШКІЛЬНОГО ВИХОВАННЯ В УКРАЇНІ В РЕЦЕПЦІЇ СУЧАСНИХ ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Мельникова, Ольга (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Здійснено ретроспективний аналіз розвитку дошкільного виховання в Україні в рецепції сучасних історико-педагогічних досліджень. Представлено результати історико-педагогічних досліджень вітчизняних науковців щодо окресленої проблеми. Доведено, що історико-педагогічні дослідження, в яких аналізується вітчизняний педагогічний досвід, є невід’ємною складовою розвитку педагогічної думки. Адже, досвід минулого допомагає осягнути в розвитку ту чи іншу проблему, дає змогу побачити нове, концептуально виокремити певні прогресивні ідеї. З’ясовано, що дослідження історії дошкільного виховання в Україні активізувалися у 90-ті роки та з’явився ряд досліджень присвячених різним періодам, регіонам, проблемам, персоналіям.