ДО ІСТОРІЇ СТВОРЕННЯ ПЕРШИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ МІЖНАРОДНОЮ МОВОЮ ЕСПЕРАНТО В УКРАЇНІ (20–30-ті рр. ХХ ст.) - Клименко, Юлія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті висвітлено історію створення перших педагогічних періодичних видань міжнародною мовою есперанто в Україні у 20 – 30-х рр. ХХ ст. Автором встановлено, що перші кроки в цьому напрямі були зроблені в 1925 р. Наркомосом України і Головполітпросвітою, журнали яких – «Путь просвещения» і «Рабочий клуб» – стали одними з перших радянських періодичних видань, що обслуговувалися есперкорами. У їхніх іноземних відділах з цього року регулярно використовувалися матеріали з листів, отриманих від педагогів-есперантистів з інших країн.