ПОНЯТТЯ «НАЦІЯ» У ТВОРЧОСТІ НИКИФОРА ЯКОВИЧА ГРИГОРІЇВА - Моргай, Лілія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті здійснено спробу реконструювати основні віхи життєвого та творчого шляху Н. Я. Григоріїва. Процеси реформування освіти в Україні вимагають детального вивчення педагогічної спадщини попередніх років. Особливо актуальним видається вивчення внеску педагогів, чиї імена та педагогічні ідеї тривалий час були табуйовані для вітчизняних дослідників. Педагог був активним учасником української революції і визвольних змагань 1917–1920–21 рр., міністром освіти в уряді Української Народної Республіки, членом культурно-освітніх та політичних організацій. Педагогічна діяльність Н. Я. Григоріїва розпочалась у 1905 р. в м. Сквира Київської губернії. Згодом продовжує педагогічну діяльність та стає членом управи Просвіти, одним із керівників Товариства українських поступовців (ТУП) в Кам’янці-Подільському, делегатом кількох з’їздів ТУПу в Києві.