ДОСВІД УКРАЇНСЬКИХ ПЕДАГОГІВ-МУЗИКАНТІВ XVIII СТ. У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ПРІОРИТЕТІВ РОЗВИТКУ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Філіпчук, Наталія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті охарактеризовано прогресивні надбання музичної освіти ХVIII ст. на українських землях, актуалізовано досвід музикантів-педагогів означеного періоду в сучасних соціокультурних умовах, а також означено націєзберігаючі потенційні можливості досягнень відомих музикантів – основоположників культуроцентризму в мистецькій освіті – з позиції впливу на пріоритети розвитку сучасної мистецької освіти. Доведено, що на сучасному етапі мистецька педагогіка, мистецька освіта містить величезний державо-націєтворчий потенціал, формує духовність і патріотизм нації, громадянську позицію кожної особистості.