ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ВИЯВЛЕННЯ І ПІДТРИМКИ ПРОФІЛІВ ОБДАРОВАНОСТІ УЧНІВ - Тименко, Володимир (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Названо зарубіжних дослідників інтелектуальної обдарованості учнів. Сформульовано поняття «обдарованість». Обгрунтовано профілі обдарованості: академічної, естетичної, практичної. Сформульовано нові теоретичні положення щодо профілів обдарованості. Здійснено характеристику кожної зі здібностей. Обґрунтовано середовищний науковий підхід до виокремлення профілів здібностей. Розумові здібності співвіднесено з компетенціями, здатністю до вирішення проблем, умінням пристосовуватися до середовища різними органами чуттів. Запропоновано способи створення педагогічно доцільного середовища для виявлення і підтримки розвитку профілів обдарованості учнів.