РОЛЬ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В СОЦІАЛІЗАЦІЇ ШКОЛЯРІВ - Волошин, Петро (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Проблема музичного виховання дітей і молоді набуває характеру важливої соціальної проблеми. У статті музичне мистецтво розглядається як важливий засіб соціалізації школярів, адже музика це – основа музичної культури народу, її морально-духовний зміст є основним засобом впливу на особистість. У статті здійснено теоретичний аналіз особливостей соціалізації школярів. Проаналізовано програм з музики для усіх класів закладів загальної середньої освіти. Увага приділена аналізу змісту творів, що пропонуються учням програмою з музики, і який потребує корекції і доповнення. У статті виокремлені педагогічні умови соціалізації школярів засобами музики; визначені основні напрями роботи поетапного прилучення школярів до духовних цінностей на уроках музики. Проаналізовано процес сприйняття музичних творів школярами. Увага приділена культурі художнього сприйняття як засобу впливу на формування естетичних ідеалів школярів, розвитку художніх смаків, розумінню художнього образу та мови музичного мистецтва.