ПРОФЕСІЙНЕ ЗРОСТАННЯ ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ШКОЛИ: РЕАЛІЇ ТА ОРІЄНТИРИ - Коломієць, Наталія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2020)
Статтю присвячено дослідженню особливостей професійного становлення викладача вищої школи ХХІ століття. Актуальність даного дослідження опосередкована реальними потребами сучасного суспільства в підготовці нового типу вчителів, здатних професійно-особистісно самореалізуватися в освіті. Ключовою фігурою вищевказаного процесу, його першоосновою є університетський викладач з його особистісними якостями, духовним світом, професіоналізмом. Акцентується увага на оптимальному поєднанні всіх видів діяльності з провідною роллю науково-педагогічної діяльності. У статті наголошується на необхідності створення умов для організації неперервної професійної освіти викладача вищої школи протягом всієї його професійно-педагогічної діяльності та кваліфікованої до неї підготовки. Актуальність неперервної освіти підтверджена різними науковими дослідженнями і визначається як принцип формування особистості, який зумовлює створення таких систем освіти і виховання, які повинні бути відкриті для людей будь-якого віку і статусу, супроводжувати людину протягом всього її життя, сприяти постійному її розвитку, залучати до безперервного процесу оволодіння знаннями. Аналіз і узагальнення літературних джерел дозволив зробити висновок, що на сучасному етапі розвитку національної вищої школи виникає економічна і соціальна необхідність переходу від вузівської та післявузівської підготовки і періодичного підвищення кваліфікації викладача вищої школи до його безперервного професійного формування через створення єдиної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, раціональному чергуванню різних форм, ступеневому сходженню від нижчих кваліфікаційно-посадових рівнів до вищих.