КОМПОЗИЦІЯ В ПЕЙЗАЖІ: ХУДОЖНЬО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Дігтяр, Наталія; Тарасенко, Олександр (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2021)
Автор наголошує на важливості вивчення студентами пейзажу, як одного з жанрів образотворчого мистецтва. Підкреслено, що в процесі професійної підготовки майбутнім вчителям образотворчого мистецтва потрібно ознайомитися з основними законами побудови композиції на площині, засобами застосування методу золотого перетину в пейзажі, методами досягнення глибини простору в зображенні оточуючої природи в різних композиційних форматах, композиційними прийомами досягнення цілісності твору, відбору та композиційного узагальнення; поетапним веденням роботи від композиційних пошуків до деталізації та завершення цілісного художнього образу.