УТИЛІТАРНІ (ПРИКЛАДНІ) ЕМОЦІЇ У МУЗИЧНО-ВИКОНАВСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ - Бай, Юрій (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті досліджено природу, структуру і функціонування прикладних (практичних, технічних або утилітарних) емоцій (щодо психомоторної сфери) у музично-виконавській діяльності. Виявлено трирівневу класифікаційну систему утилітарно-емоційної активності музикантів у процедурі художньо-віртуозної регуляції музично-виконавських дій. Зазначено, що три рівні у завершеному виконанні майстрів, як правило, відносно корелюють з трирівневою класифікаційною системою художньо-образних хвилювань та чуття (інтуїції) музиканта-виконавця, а саме: фабульно-ситуаційними музично-естетичними емоціями, епізодними музично-естетичними почуттями, цілісним музично-виконавським переживанням.