ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ФАХІВЦЯ В СИСТЕМІ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ СЛОВАЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - Самойленко, Оксана (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті представлено результати теоретичного аналізу особливостей формування професійної компетентності фахівця у системі освіти дорослих Словацької республіки для їх творчого використання у сучасній вітчизняній освітній практиці. За наслідками дослідження описано діючу модель професійної підготовки фахівців у Словаччині ‒ тривимірну модель освіти дорослих, основними компонентами якої є когнітивний, прагматичний та креативний. Доведено, що професійна компетентність фахівця у даній моделі виступає результатом взаємодії вказаних компонентів і розглядається як результат продуктивного особистісно-професійного розвитку, важлива умова дорослого. Встановлено, що професійна компетентність фахівця містить дві складові частини – мотиваційну (сукупність мотивів діяльності, які необхідні для професійної діяльності особі як професіоналу) та операційну (практична здатність успішно реалізовувати свої посадові компетенції у процесі професійної діяльності на підприємствах як фахівець). У підсумку з’ясовано, що ефективність формування професійної компетентності фахівця забезпечує система порадництва, ключової фігурою якої виступає андрагог ‒ педагог, гнучко мислячий і нестандартно діючий у динамічно перемінному концептуальному полі сучасної освіти, який формує унікальний досвід дорослого учня.