ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ: ПЕРСПЕКТИВИ І РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ - Сергійчук, Олена (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті розкрито основні аспекти реформування системи вищої педагогічної освіти; досліджено особливості професійної підготовки майбутнього вчителя на сучасному етапі становлення вищої педагогічної освіти. Автор акцентує увагу на пріоритетних напрямках реформування і модернізації вищої педагогічної освіти, продумуванні конкретних заходів із залучення обдарованої молоді до педагогічних університетів, врахуванні національних підходів до організації навчання, змісту освіти, традицій у підготовці майбутніх педагогів. Автором наголошується, що на якість підготовки майбутніх педагогів має впливати весь освітній процес у закладі вищої освіти. Наголошується, що впровадження самостійної роботи створює надійні основи для розвитку ініціативи та індивідуалізації навчання, а також формування у студентів власних поглядів та переконань. Зазначено, що обоє ’язковою умовою освітнього процесу вищого педагогічного закладу у системі професійної підготовки майбутнього педагога є проходження педагогічної практики, що сприяє формуванню творчого ставлення студентів до майбутньої педагогічної діяльності.