ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ОСНОВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Пагута, Мирослав (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті проаналізовано розвиток професійної освіти на етнічних українських землях в епоху Середньовіччя та Нового часу. Висвітлено специфіку професійної освіти в період Київської Русі, зосереджено увагу на роботі шкіл підвищеного типу – «навчання книжного». Вказано на особливості професійної освіти на етнічних українських землях, що входили до складу Великого Литовського Князівства та Королівства Польського. Висвітлено діяльність професійних закладів Козацької запорізької республіки. Доведено, що професійна освіта на етнічних українських землях має тривалу історію та сталі традиції.