СТВОРЕННЯ ОПОРНОГО КОНСПЕКТУ – ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ БІОЛОГІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ - Шаповал, Лариса (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті розкрита роль опорного конспекту в підготовці майбутнього вчителя до проведення уроків біології. Відзначено, що ефективність підготовки вчителя до уроку та його проведення залежить від уміння узагальнювати матеріал, схематично зображаючи змістові та процесуальні елементи з виділенням логіко-дидактичних зв’язків між ними. Показане місце схематичної наочності в системі засобів навчання. Висвітлені переваги структурно-логічної форми викладу матеріалу. Охарактеризовані вимоги до складання опорного конспекту уроку. Запропонований алгоритм побудови опорного конспекту. Описані дидактичні прийоми застосування опорних конспектів на уроці. Визначений організуючий елемент усіх складових опорних конспектів, що дозволяє спрямувати діяльність вчителя на реалізацію вимог освітньої галузі «Природознавство» до загальноосвітньої підготовки учнів з біології.