СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ В ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ТА НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОМУ ПОШУЦІ І. СОКОЛЯНСЬКОГО - Богомолова, Марина (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2020)
У статті розкриваються етапи практичної роботи І. Соколянського на ниві розбудови вітчизняної системи освіти у 20–30-х роках ХХ ст. в Україні у контексті реалізації завдань концепції соціального виховання. Особлива увага зосереджена на наукових дослідженнях у галузі загальної педагогіки, педології, рефлексології, їх ролі і значенні в роботі з дітьми з особливими потребами. Доведено, що І. Соколянський є фундатором вітчизняних досліджень в галузі спеціальної педагогіки, зокрема сурдопедагогіки і тифлопедагогіки, які в умовах сьогодення не втратили своєї актуальності і є предметом наукового пошуку в умовах реалізації завдань інклюзивної освіти.