ПИТАННЯ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ У ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ УКРАЇНСЬКОГО ПЕДАГОГА НИКИФОРА ЯКОВИЧА ГРИГОРІЇВА (1883–1953 рр.) - Моргай, Лілія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2021)
У статті висвітлено внесок видатного педагога, історика і громадського діяча України – Никифора Яковича Григоріїва. Обґрунтовано вклад педагога в процес українізації освітнього процесу. Проаналізовано підручники та навчальні книги українською мовою з метою просвіти народу та формування його національної свідомості. Виокремлена оцінка викладання початкової освіти та методики викладання української мови та історії у спадщині педагога. Узагальнено загальнопедагогічні погляди Н. Григоріїва, які базувалися на соціально-виховних та педагогічних ідеях педагога: створення національної школи; уміння формувати та зберігати національну культуру; повага до рідної мови та історії України та ін.