НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «КОЛОНІАЛІЗМ НА ТРАДИЦІЙНОМУ СХОДІ (XVII–XX СТ.)» В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 014 СЕРЕДНЯ ОСВІТА (ІСТОРІЯ) ОС «МАГІСТР» - Іржавська, Анжела (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2023)
У статті висвітлено особливе науково-теоретичне та практичне значення навчальної дисципліни «Колоніалізм на традиційному Сході (ХVII–XX ст.)» в процесі підготовки магістра історії в системі вищої освіти. Зазначено, що дисципліна є важливою складовою підготовки фахівців-істориків спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОС «магістр» і викладається в Навчально-науковому інституті міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Охарактеризовано структуру, змістове наповнення навчальної дисципліни та її навчально-методичне забезпечення у процесі викладання. Проаналізовано вміння та навички, якими оволодівають студенти під час вивчення даного курсу; акцентовано увагу на доцільності його вивчення з метою формування у студентів уявлення про цивілізаційний розвиток традиційних східних суспільств. Ключові слова: колоніалізм; традиційний Схід; навчальна дисципліна; магістратура; вища освіта; інформаційний обсяг дисципліни; змістові модулі; методичні рекомендації.