РОЗВИТОК ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ОСНОВ ЗДОРОВ’Я - Люленко, Світлана; Берчак, Вікторія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Сучасна екологічна криза, представляючи потужний виклик суспільству, підтверджує той факт, що людина на шляху до науково-технічного прогресу, володіє лише тим досвідом екологічної діяльності, який не сприяв успішній її адаптації і характеризується екологічною нестабільністю. Провідна роль в цьому процесі належить системі освіти, враховуючи її випереджальний характер. Визнання екологічних проблем як глобальних, визначає необхідність комплексного спрямування освіти на формування екологічної культури, як однієї з найвищих цінностей. Екологічна культура є складним педагогічним феноменом, що володіє багатокомпонентною структурою. Серед найбільш використовуваних компонентів підготовки майбутнього вчителя є: змістовий, мотиваційний, операційно-діяльнісний. Узгоджене поєднання у освітньому процесі специфічних організаційно-педагогічних форм, методів і засобів забезпечує умови для ефективного формування екологічних знань, поглядів, переконань з проблеми взаємодії людини й природи, формування ціннісних орієнтирів свідомого, активного і головне, відповідального ставлення до проблем довкілля та їх розв’язання. Таким чином, забезпечуються умови ефективного формування екологічної культури майбутніх учителів у навчально-виховному процесі.