ВДОСКОНАЛЕННЯ ФОРТЕПІАННО-ВИКОНАВСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАГІСТРАНТІВ НА ЗАНЯТТЯХ З ФАХУ - Олійник, Тетяна (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті висвітлюється проблема вдосконалення фортепіанно-виконавської майстерності магістрантів-інструменталістів на заняттях з фаху. У даному контексті автор розглядає наступі аспекти: формування виконавського образу та розвиток музичних і загальних здібностей студентів. Автором досліджуються три стадії формування виконавського образу як продукту творчої уяви: процес породження виконавського образу, основні ознаки якого проявляються при прослуховуванні конкретних музичних творів; розуміння образу, що передбачає процес осмислення контексту виконуваних музичних творів, усвідомлення внутрішнього зв’язку цього контексту з музичним змістом; третя, вища стадія формування виконавського образу, яка передбачає вміння спонтанно і природно його відтворювати під час концертного виступу. Проблему розвитку музичних і загальних здібностей студентів автор розглядає як здатність до сприйняття інтонаційно-образної, емоційної сфер музики і як здатність до орієнтування в її «акустичної картині».