СПЕЦИФІКА ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАЛЬНО- ВИКОНАВСЬКИХ УМІНЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Письменна, Наталія (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Стаття присвячена питанням формування інструментально-виконавських умінь у майбутніх учителів музики в сучасній соціокультурній ситуації. Автор висвітлює основні тенденції фортепіанної педагогіки в музично-інструментальній підготовці. У статті розкриваються основні завдання, вирішення яких забезпечує формування особистісних якостей майбутнього педагога-інструменталіста, визначається місце музичної інтонації як основи інструментального інтонування, розкривається технологія інструментального виконавства. У статті висвітлюються можливі фізичні та психологічні труднощі в навчанні і роботі педагога-музиканта і способи їх усунення. Показано, що головною умовою формування інтелектуального виконавця є його особистість, яка володіє багатим творчим потенціалом. Саморегуляція визначається автором як центральний компонент технічної майстерності. Важлива увага приділяється розгляду якостей, які є необхідними для технічної реалізації виконавця: ініціативність, самостійність, рішучість, енергійність, наполегливість, самоконтроль, принциповість.