ЗМІСТ СПЕЦІАЛЬНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ ЕЛЕКТРОМОНТЕРА - Свиридюк, Віталій (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті проаналізовано ключові та професійні компетентності майбутніх фахівців з ремонту та обслуговування електроустаткування у системі закладів професійної освіти. Зазначено, що ключовими компетенціями є ті компетенції, які потрібні всім особам для особистісного розвитку, працевлаштування, соціальної інтеграції та активної громадянської позиції. обґрунтовано зміст спеціальних компетентностей та з’ясовано їх провідні характеристики. Представлено документ «Пропозиція комісії ради Європи» 2018 року, в якому зазначені ключові компетенції щодо навчання протягом усього життя, а саме: Грамотність (Literacy competence), Мовна компетентність (Languages competence), Математична компетентність у науці, технології та інженерії (Mathematical competence in science, technology and engineering), Цифрова компетентність (Digital competence), Особиста, соціальна та навчальна компетентність (Personal, social and learning competence), Громадянська компетентність (Civic competence), Підприємницька компетентність (Entrepreneurship competence), Компетентність культурної обізнаності та вираження (Cultural awareness and expression competence). Автор розглядає професійну компетентність, як комплекс характеристик особистості, що виявляється в конкретній сфері діяльності включаючи знання, вміння, навички, досвід індивіда з обов’язковим урахуванням особистісних, психофізіологічних та соціальних характеристик. Підкреслено, що в основі концепції професійної компетентності лежить ідея виховання компетентного працівника, який не лише має необхідні знання, професіоналізм, але й уміє діяти адекватно у відповідних ситуаціях, застосовуючи ці знання, й бере на себе відповідальність за певну діяльність. Сформульовано набір спеціальних (фахових) компетентностей, які мають бути сформовані у майбутнього електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування на момент складання державного кваліфікаційного іспиту.