СУЧАСНІ ВИМОГИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ПРАКТИЧНОГО НАВЧАННЯ В ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ - Соснова, Мирослава (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті розглядаються сучасні вимоги до професійної підготовки майбутніх викладачів практичного навчання в галузі транспорту в умовах модернізації освіти. Розкрито, що в умовах впровадження новітніх інформаційних технологій у навчанні ставляться нові вимоги до підготовки майбутніх викладачів-інженерів. Вказано вміння, які повинні характеризувати сучасного викладача практичного навчання в галузі транспорту. Автор зазначає, що сучасному виробництву потрібен фахівець, який повинен глибоко усвідомлювати своє місце в перебудовчих процесах, ґрунтовно володіти теоретичними знаннями, професійними вміннями і навичками, готовий до діяльності у складних умовах конкуренції, здатний до самонавчання, самопізнання та самовдосконалення. Сучасний фахівець повинен удосконалювати свою педагогічну майстерність, яка є вищим рівнем педагогічної діяльності, що проявляється у творчості викладача, у постійному вдосконаленні мистецтва навчання, вихованні й розвитку людини. Педагогічна творчість розглядається як стан педагогічної діяльності, за якого відбувається створення принципово нового в змісті, організації навчального процесу, у вирішенні науково-практичних проблем. Висвітлено, що підготовку майбутніх викладачів практичного навчання в галузі транспорту потрібно спрямовувати на таке оволодіння інформаційно-комунікаційними та інноваційними технологіями, щоб вони стали для них не лише засобом для унаочнення навчальної інформації, а життєвою необхідністю для професійного й особистісного розвитку та самовдосконалення.