СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ (ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ) - Федина-Дармохвал, Володимира (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті ми розглядаємо аспекти світової інтеграції та міжнародної співпраці в історичному та регіональному ракурсах; порівнюємо особливості вищої освіти у країнах Європи та Близького Сходу на прикладі Туреччини; аналізуємо питання автономії університетів, академічну незалежність, процесуальні аспекти вибору ректора вищого навчального закладу та джерела фінансування. Історичний екскурс у різні системи освіти демонструє різноманітні університетські реформи та закони про вищу освіту, що служили для оптимізації навчального процесу у вищій школі.