МЕХАНІЗМ ТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ІДЕАЛУ ВЧИТЕЛЯ- УКРАЇНОЗНАВЦЯ ЗА В. СУХОМЛИНСЬКИМ - Санівський, Олександр (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті розкривається механізм творення українського ідеалу вчителя-українознавця за В. Сухомлинським. Автор аналізує зміст поняття «ідеал» на основі довідкової літератури та праць видатних вітчизняних політичних діячів, філософів, істориків, педагогів від доби Київської Русі до сьогодення. Ґрунтовно пояснено механізм творення українського ідеалу вчителя, який базується на трьох складових: 1) безсвідомому; 2) чуттєвому; 3) розумовому. У статті пропонується авторське визначення термінів «ідеал», «ідеал людини», «ідеал вчителя».