ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ БІОЛОГІЇ ДО ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УЧНІВ У ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - Красноштан, Ігор; Небикова, Тетяна (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті здійснено аналіз готовності майбутніх вчителів біології до формування життєвих компетентностей учнів у освітньому процесі. Визначено, що вона виявляється у спеціальних знаннях та вміннях, вмотивованому бажанні здійснювати діяльність направлену на формування життєвих компетентностей, здатності оцінювати власний рівень професійної підготовки та підвищувати його, ефективно використовувати можливості шкільного предмету «Біологія» у освітньому процесі загальноосвітнього закладу. Виокремлено основні компоненти готовності: мотиваційний, когнітивний, операційно-діяльнісний. Окреслено критерії та показники готовності майбутніх учителів до формування життєвих компетентностей учнів у освітньому процесі (мотиваційно-цільовий, змістово-методичний, діяльнісно-творчий). Охарактеризовано рівні готовності майбутніх учителів до формування життєвих компетентностей учнів у освітньому процесі (початковий, середній, достатній, високий). Визначено педагогічні умови, які забезпечують результативну підготовку майбутніх учителів у визначеному напрямі, і направлені на розвиток означеної готовності у майбутніх вчителів біології.