ПРОБЛЕМА ТВОРЧОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ І ПРОФЕСІЙНОГО САМОРОЗВИТКУ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА: СУТНІСНИЙ АСПЕКТ - Музика, Ольга (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
Проблема професійного саморозвитку майбутнього вчителя образотворчого мистецтва нерозривно пов’язана з його самореалізацією у творчій діяльності, особистісно-духовним становленням, виявом індивідуальності й неповторності. Адже сучасний пошук у системі вищої художньо-педагогічної освіти спрямований на вирішення завдань формування особистості, яка здатна реалізувати свій творчий потенціал у складних динамічних соціально-економічних умовах. У статті проаналізовано поняття творчої самореалізації особистості, яку вчені вважають її базовою потребою, як важливого механізму і компоненту саморозвитку. Охарактеризовано сутність понять «саморозвиток», «само-реалізація», «самоствердження», «самоактуалізація», «саморегуляція», «самоорганізація», «самоосвіта», «самовиховання», «самовизначення», «самопізнання». Творча діяльність розглядається як важлива умова саморозвитку особистості, розвитку її творчого потенціалу, як процес самотворення і безперервного розвитку людини.