NORMA JAKO WYZNACZNIK CELOW WYCHOWANIA - Janus, Stanislaw; Rejman, Jozef (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2019)
У статті обґрунтовано взаємозв 'язок між соціальними нормами і цілями виховання та наслідками динамічних змін у державі; встановлено, що концепція виховного ідеалу, існуючого у польській педагогічній теорії, є поєднанням прийнятих у суспільстві цінностей і норм та визначає цілі виховання; визначено, що зміни соціально-економічних умов у державі призводять до трансформації традиційної нормативної системи, що відображається на результатах виховної діяльності освітніх закладів; доведено, гцо високий темп та розміри цих змін викликають багаточисельні та загрозливі патологічні явища.