ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ШКІЛ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН ПРАВОБЕРЕЖНОЇ УКРАЇНИ У КІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ ЯК АКТУАЛЬНА НАУКОВА ПРОБЛЕМА - Кірдан, Олена; Юрченко, Віталій (Проблеми підготовки сучасного вчителя, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження організаційно-педагогічних засад діяльності шкіл національних меншин Правобережної України у кінці ХІХ – на початку ХХ століття. Аналіз інтерпретаційних праць надав змогу констатувати, що більшість із них побіжно віддзеркалюють досліджувану тему у контексті розвитку освіти в Україні, мають фрагментарний характер. Методологія дослідження базується на засадах парадигмального, хронологічного, історіографічного, системного, асксіологічного та синергетичного підходів.