ЗАСТОСУВАННЯ КОНСТРУКТИВІСТСЬКОГО ПІДХОДУ У ВИКЛАДАННІ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Автор(и)

  • Аллa Гембарук Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8135-0800

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4914.1.2022.258464

Анотація

У статті досліджено шляхи застосування конструктивістського підходу у викладанні методики навчання англійської мови відповідно до нової типової програми, розробленої в межах спільного проєкту Міністерства освіти і науки України та Британської Ради в Україні «Шкільний вчитель нового покоління» (2013–2019 рр.). Дослідження проведені на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Були використані такі методи дослідження: аналіз навчальної програми, спостереження навчальних занять з методики навчання англійської мови, анкетування, яке здійснювалося шляхом онлайн-опитування через Google Forms.
Аналіз навчальної програми здійснено шляхом порівняння основних засад конструктивістського підходу з принципами, на яких базується програма з методики. Визначено та схарактеризовано шляхи застосування принципів конструктивістського підходу; описано особливості освітнього середовища, побудованого на засадах цього підходу. Аналіз занять з методики навчання англійської мови слугував додатковим підтвердженням застосування конструктивістського підходу. Висновки, отримані у результаті аналізу програми та занять, підтверджують результати анкетування студентів факультету іноземних мов, які навчаються за означеною програмою. Результати анкетування представлені у графічній формі. Загалом опитування підтвердило окреслені шляхи застосування конструктивістського підходу у викладанні методики навчання англійської мови. Визначені респондентами та представлені у статті переваги конструктивістського підходу засвідчили його ефективність.
Зроблено висновок, що конструктивістський підхід відповідає вимогам Нової української школи та Концепції розвитку педагогічної освіти і може бути успішно використаним у процесі викладання інших дисциплін. Зазначено, що реалізація означеного підходу передбачає глибоке переосмислення професійної практики викладачів. Вивчення питання готовності викладачів до реалізації конструктивістського підходу, на думку автора, створює перспективи для подальшого дослідження.

Ключові слова: конструктивістський підхід; принципи конструктивістського підходу; конструктивістське освітнє середовище; викладання методики навчання англійської мови; програма додипломної методичної підготовки вчителів; проєкт «Шкільний вчитель нового покоління»; підготовка вчителя; модель педагогічної освіти; викладання і навчання.

Біографія автора

Аллa Гембарук, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Kандидат педагогічних наук, доцент.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-28

Як цитувати

Гембарук, А. (2022). ЗАСТОСУВАННЯ КОНСТРУКТИВІСТСЬКОГО ПІДХОДУ У ВИКЛАДАННІ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ. Проблеми підготовки сучасного вчителя, (1(25), 15–25. https://doi.org/10.31499/2307-4914.1.2022.258464

Номер

Розділ

Статті