ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ В ПРОЦЕСІ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

Автор(и)

  • Наталія Дубова Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна
  • Валентина Харитонова Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4914.18.2018.162385

Ключові слова:

Професійна компетентність, компетентнісний підхід, професійна освіта, харчові технології, практична підготовка, інженер-педагог харчових технологій, практичні заняття, професійне навчання.

Анотація

У статті розглянуто проблему підготовки сучасного фахівця у системі професійної освіти, зокрема, особливості формування професійної компетентності майбутніх фахівців у галузі харчових технологій в процесі їх практичної підготовки. Приділено увагу з’ясуванню ролі практичної підготовки у формуванні фахової компетентності, визначенню ефективних шляхів її впровадження у процесі професійної освіти майбутніх фахівців харчової галузі.

Акцентовано увагу на посилення практичної складової у процесі формування професійної компетентності майбутніх інженерів-педагогів харчової галузі.

Біографії авторів

Наталія Дубова, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти та технологій за профілями Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Валентина Харитонова, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри технологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Посилання

Бібік Н. М. Компетентнісний підхід: рефлексивний аналіз застосування. Компетентнісний підхід в сучасній освіті. Світовий досвід та українські перспективи / під заг. ред. Овчарук О. В. К., 2001. 111 с.

Гвоздецька Ю. Практична підготовка інженера-педагога сфери харчових виробництв у вищому навчальному закладі. Проблеми підготовки сучасного вчителя: збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини / [ред. кол.: Безлюдний О. І. (гол. ред.) та ін.]. Умань: ФОП Жовтий О. О., 2017. Вип. 15. С. 34–42.

Дубова Н. В. Методика активізації навчально-пізнавальної діяльності майбутніх інженерів-педагогів харчових технологій під час проведення лабораторно-практичних занять. Актуальні проблеми професійної та технологічної освіти: досвід та перспективи: Всеукр. матеріали наук.-практ. конф. Умань, 2017. С. 50–58.

Національна стратегія розвитку освіти на 2012–2021 рр. URL: htр://www.mоn.gоv.uа/іmаges/fіles/news/12/4455.рf

Сучасні аспекти формування професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників. Педагогіка і психологія професійної освіти: науково-методичний журнал. 2010. № 1–2. С. 37–43.

Щука Г. П. Організація практичної підготовки майбутніх фахівців туристичної індустрії. Вісник ЛНУ ім. Тараса Шевченка. 2010. № 16(203). С. 117–125.

Філімонова І. А. Проблеми професійної підготовки майбутніх фахівців-технологів у вищих педагогічних навчальних закладах. Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми: зб. наук. пр. / редкол. Київ – Вінниця: ТОВ фірма «Планер», 2016. Вип. 47. С. 284–287.

##submission.downloads##

Як цитувати

Дубова, Н., & Харитонова, В. (2019). ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-ПЕДАГОГІВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ В ПРОЦЕСІ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ. Проблеми підготовки сучасного вчителя, (18), 167–174. https://doi.org/10.31499/2307-4914.18.2018.162385

Номер

Розділ

Статті