МЕТОДИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ПРОФЕСІЙНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ УЧНІВ У США

Автор(и)

  • Юлія Загребнюк Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0997-4026
  • Ольга Яловенко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини., Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8787-7339

DOI:

https://doi.org/10.31499/2307-4914.1(23).2021.232764

Анотація

У статті здійснено аналіз методів та технологій професійного самовизначення учнів у системі освіти США. З’ясовано, що у теорії та практиці підготовки учнів до професійного самовизначення накопичений певний позитивний досвід розробки й використання активізуючих профорієнтаційних методів і створення та застосування профорієнтаційних програм з елементами активізації старшокласників. Також, у статті наведені характеристики деяких груп методів активізації профорієнтаційної роботи в американській школі.
Проаналізовано методи підготовки учнів до вибору професії Дж. Холланда (США) та С. Фукуями (Японія). Методика, яку розробив С. Фукуяма, базується на його теоретичних положеннях про оцінку здатності людини до вибору професії. При її розробці С. Фукуяма виходив із концептуального положення про те, що основною метою профорієнтаційної роботи в школі є розвиток в учнів здатності до усвідомленого вибору майбутньої професії. На думку автора, така здатність розвивається в школяра в процесі самоаналізу, аналізу професій та здійснення професійних проб.
Згідно з теорією Дж. Голланда успіх у професійний діяльності та задоволення працею залежать насамперед від так званого професійного середовища. Дослідник виділив шість типів професійного середовища: реалістичне (R), інтелектуальне (I), артистичне (A), соціальне (S), ділове (E) та конвенціональне (C).
У статті з’ясовано, що програма розвитку кар’єри «Career Development», передбачає: ознайомлення учнів із використанням знань з академічних предметів для здійснення кар’єри, зустрічі з представниками різних професій, екскурсії на підприємствах, одержання досвіду роботи, використання центрів розвитку кар’єри, підтримку випускників у працевлаштуванні після закінчення навчального закладу тощо.

Ключові слова: професійне самовизначення, учнівська молодь, США, методи, технології, вибір професії, профорієнтаційні ігри та вправи, активізуючі профорієнтаційні опитувальники.

Біографії авторів

Юлія Загребнюк, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Kандидат педагогічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її навчання.

Ольга Яловенко, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Kандидат філологічних наук, доцент кафедри англійської мови та методики її навчання.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-29

Як цитувати

Загребнюк, . Ю., & Яловенко, . О. (2021). МЕТОДИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ПРОФЕСІЙНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ УЧНІВ У США. Проблеми підготовки сучасного вчителя, (1(23), 59–65. https://doi.org/10.31499/2307-4914.1(23).2021.232764

Номер

Розділ

Статті